Skola

Brist på skolläkare

1:10 min

Det är mycket svårt att hitta skolläkare till landsbygden. Det är få läkare som vill satsa på till exempel Mellerud.

– Det här är ett Dalslandsproblem. Vi har råd med en läkare på tio procent men vi har inte råd att ha en läkare på heltid. Vi pratar om att samverka med Åmål och vi har pratat med företagshälsovården Kinnekullehälsan. Men det är svårt att överhuvudtaget att få läkare till landsbygden, säger Ann Hedencrona som är kultur- och utbildningschef i Melleruds kommun.

Mönstret är tydligt över hela landet. Det är lätt att anställa skolläkare i storstäderna men ute i landsbygden är det mycket svårt. Det finns just nu en specialistkompetens för skolläkare men den ska tas bort. Det kan betyda att det bli ännu svårare att hitta personal som vill satsa på den karriären. I juli i år kommer en ny skollag då kommunerna är skyldiga att se till att alla skolor ska ha skolläkare.

För att elevhälsan ska vara jämlik över hela landet krävs det att det finns ett kompetent elevhälsoteam.

– Det kan bli svårt för skolsköterska att göra vissa bedömningar av elever utan läkare. Nu får vi hjälp av vårdcentralen för att kunna genomföra vissa vaccinationer, säger Ann Hedencrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista