Lilla Edet

Elev kräver skadestånd

Barn och elevombudet kräver att Lilla Edets kommun betalar ett skadestånd på 147 600 kronor till en elev som utsatts för kränkande behandling.

Pojken gick i 6-an på Fuxernaskolan när anmälan om kränkande behandling lämnades in. Då hade det hela pågått sen första klass, enligt anmälarna, som berättar att pojken kom hem från skolan med blåmärken, sår och trasiga kläder under flera år.

Först behandlades det som en konflikt mellan två elever, som hade ungefär lika stor skuld, och anmälarna hävdar att skolan till och med lagt över ansvaret på den utsatta pojken.

Skolan däremot säger att de vidtagit en lång rad åtgärder som enskilda samtal med eleverna, extra bevakning på rasterna och att de haft täta samtal med föräldrarna till båda barnen.

Det här tycker inte Barn- och elevombudet är tillräckligt. Deras utredning visar att pojken gång på gång varit i underläge i de situationer som skolan kallar för konflikter, och de åtgärder som skolan gjort har bara hjälpt tillfälligtvis, sedan har allt återgått till det gamla igen.

Och nu krävs alltså Lilla Edets kommun på ett skadestånd på 147 600 kronor.

Den utsatte pojken, han bytte skola efter en incident i december 2009, då han blev slagen med en innebandyklubba, och enligt anmälarna trivs han bra på sin nya skola och mår nu mycket bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista