Utbildning

Hambursundslärarna har fått ny kollega

1:40 min

Högstadiet i Hamburgsund har fått en extra lärartjänst för att bättre klara elever i behov av särskilt stöd.

Precis före jul skrev lärarna på högstadiet ett brev till förvaltningsledningen och till politikerna där de beskrev sin arbetsbörda. En av rektorerna på skolan, Willy Sörquist, säger att han inte ifrågasätter den bild lärarna ger av sitt arbete:

– Jag har känt det här under en rad av år. Det har kommit fram i samtal att man tycker att det är mycket.

I det brev som lärarna skrev i julveckan, ger de en bild av att deras arbete i allt högre grad handlar om att stötta elever i behov av särskilt stöd på olika sätt. De skriver också att allt mer tid går åt till samtal med föräldrar, socialtjänst och specialpedagoger. Willy Sörquist säger att de lättat lärarnas arbetsbörda, redan när vårterminen började nu i januari, med ytterligare en lärartjänst:

– Vi har fått mer resurser för att stödja i just de miljöer som lärarna har upplevt som tyngst, där vi inte riktigt har räckt till.

Det handlar om ett antal elever som behöver mycket stöd. Chefen för utbildningsförvaltningen i Tanum, Lennart Christenson, säger att det också handlar om hur lärarna anpassar undervisningen efter elevernas behov:

– Ser lektionerna ut på ett sätt som passar de här eleverna på bästa sätt eller finns det andra former vi skulle behöva pröva för att tillmötesgå deras behov.

Rektor Willy Sörquist tycker att arbetslagen redan gör mycket för att anpassa undervisningen på olika sätt:

– Det kan vara att jobba i olika grupperingar eller olika former av coachning utanför lektionstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista