Färgelanda

Krisen över för Björneruds Gård

1:21 min

I dag, måndag, är sista dagen för att överklaga rekonstruktionen av Björneruds Gård. Men ännu är det ingen som motsatt sig beslutet.

– Krisen i bolaget ser ut att vara klar, säger konkursförvaltare Johan Sölveland. Han räknar med att avsluta rekonstruktionen senare i veckan vilket innebär att Björneruds Gård kommer stå på egna ben.

– Bolag som har varit under rekonstruktion är ju alltid lite sköra när de går ur rekonstruktionen. Nu är det inte säkert att det gäller Björneruds Gård, men man kan säga att det är ganska normalt. Som det ser ut nu ser det ut att finnas goda förutsättningar för Björnerud.

Förutom att ägarna kommer att skjuta till 15 miljoner i företaget så har resultatet av rekonstruktionen blivit att den tidigare skulden på 40 miljoner nu har krympt till runt 25 miljoner. Detta eftersom att de flesta som haft fordringar på företaget gått med på att skriva ner skulderna rejält, vilket visar att de har stor förståelse för företaget, säger Johan Sölveland.

– Man lämnar ju alltid en eftergift, och det bästa är naturligtvis att man får fullt betalt, men i den situation som företaget befunnit sig så tror jag att man har gjort ett bra val.  Man får ändå en förhållandevis bra utdelning på sitt fordringsanspråk vilket man inte fått om bolaget inte hade klarat sig.

Rekonstruktion

Ett företag med dålig lönsamhet som riskerar konkurs kan i en rekonstruktion be sina fodringsägare skriva av skulder. Om fodringsägarna går med på det kan företaget eventuellt klara sig från konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista