1 av 3
Konstnärerna Rakel Heed Styffe och Maria Heed. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
2 av 3
Konstnärerna Maria Heed, till vänster, och Rakel Heed Styffe. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
3 av 3
Konstnärerna Rakel Heed Styffe och Maria Heed. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
Uddevalla

Kulturmöte mellan kvinnor

1:20 min

Ett möte mellan kvinnor från helt olika kulturer, Dragsmark i Bohuslän och byn Katakorr i Gambia. Det är grunden för utställningen "Boning", som öppnar på Bohusläns museum på lördag. Kvinnorna i Gambia har broderat sin boning, kvinnorna i Dragsmark har fotograferat.

Konstnärerna Maria Heed och Rakel Heed Styffe, som står bakom utställningen, säger att i en gambiansk by bor man med storfamiljen i så kallade compounds

– Alla i den stora familjen har varsitt hus, men tillsammans blir de en boning. Här bor vi mycket mer isolerade, säger Maria Heed.

Mötet runt begreppet boning finns än så länge bara i utställningslokalen på Bohusläns museum.

– Vi har besökt och arbetat under en längre period med de här båda grupperna kvinnor, som ännu inte har träffats, men vi hoppas på ett riktigt möte så småningom också, säger Rakel Heed Styffe.

Det de båda konstnärerna, som för övrigt är mor och dotter, har gjort är att samla in deras gestaltande av begreppet boning. De har funnit en massa likheter mellan de svenska och gambianska kvinnornas uppfattning om vad boning är, säger de.

– Boningen är ett sätt att skydda sig och sina nära.

– Man skapar sitt eget lilla rum och det är ett basalt behov hos alla, oavsett var man kommer ifrån i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista