Kommunerna ser olika på hur öppet internet ska vara. Foto: Scanpix
IT-SÄKERHET

Få kommuner har webbfilter

1:58 min

Endast 3 av 14 kommuner inom vårt område använder ett såkallat webbfilter för att förhindra att olämpliga hemsidor som innehåller till exempel porr eller rasism besöks via kommunens datanät.

Det råder olika syn när det gäller kontrollen på hur personal och skolelever använder internet i olika kommuner.

Det visar en kartläggning som Svergies Radio Väst har gjort.

I flera kommuner vi har pratat med har det förekommit fall där personal har använt kommunens datanät för att till exempel handla med aktier, spela poker och vara inne på porrsidor under arbetstid.

Och till exempel i Tanums kommun var det någon som för ett par år sedan besökte porrsidor genom att använda bibliotekets trådlösa Internet.

Trots det har bara tre kommuner valt att använda sig av ett filter som blockerar olämpliga hemsidor. Markus Holm är IT-chef i Bengtfors som är en av kommunerna som använder sig av ett webbfilter.

– Det är ett bra sätt att hålla kontroll på trafiken. Vi abonnerar på uppdateringar av adresser som anses olämpliga och om någon försöker surfa in på de här adresserna så är de spärrade så att de inte går att komma åt, säger Markus Holm.

I övriga kommuner har man istället valt att låta personal och elever skriva på kontrakt där de godkänner kommunens policy kring vilka sidor som får besökas och vilka som anses vara olämpliga. Och det går att ta reda på vilka sidor som besökts via kommunens datorer, men i praktiken är det svårt.

Kenneth Sundström är IT-chef i Dals Ed kommun och säger att så länge det inte rör sig om olagligheter så gör man där inget aktivt sökande och det krävs konkreta tips eller att någon besöker en olämplig hemsida många gånger för att problemet ska kunna upptäckas med en rimlig arbetsinsats.

Anders Abrahamsson
anders.abrahamsson@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista