Alf Karlsson låter jakthunden Zito stanna hemma i lägenheten just nu. Foto: Zara Tellander/SR Väst
Jakt

”Det är inte jakt, det är slakt”

1:30 min

Jaktledaren Alf Karlsson vill ha ett förbud mot rådjursjakt med hund i snöiga Dalsland. Hundarna kan stressa ihjäl viltet.

Man bör inte jaga med hund i den här hårda vintern. Ändå finns det de som gör det. Jaktledaren Alf Karlsson har jagat i över 50 år. Efter att ha sett jakt med hund i sitt område senaste veckan vill han att länsstyrelsen utfärdar hundförbud.

– Det är inte jägarmässigt och det är inte jaktetik heller, att släppa hundar i en skarsnö där vi håller på att utfodra rådjur, säger Alf Karlsson.

Rådjuren har väldigt liten energireserv efter vintern som varit, och de kan bli så stressade att de kastar sina foster, eller att de till och med dör. Alf Karlsson är jaktledare i södra Fagerskogs jaktlag utanför Frändefors i Dalsland. Han har fått flera samtal den senaste veckan, från bland annat markägare däromkring, som både har sett och hört jägare som jagat rådjur med hund.

– De känner stor förtvivlan när det kommer folk utomsocknes och utan vidare släpper en hund och startar en hårdjakt. Man blir rent ut sagt förbannad och ledsen över att man inte har bättre vett än att utsätta djuren för onödigt lidande. Något som det står i jaktparagrafen att man inte får göra, säger Alf Karlsson.

Länsstyrelsen avråder alltså från att jaga rådjur med hund, om viltet utsätts för onödigt lidande. Men länsstyrelsen kan också utfärda förbud.

– Jag har frågat om vi inte kan få ett generellt hundförbud, speciellt i Dalsland, som är snörikt just nu, säger Alf Karlsson.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista