Vänersborg

Internetbesök ska kontrolleras

”Vi vill vara tydliga mot anställda”
1:27 min

Flera kommuner vill öka kontrollen kring vilka sidor deras anställda besöker på Internet. Vänersborg är en av dem.

I 3 av 14 kommuner i vårt område har man installerat ett webbfilter som blockerar all olämplig trafik och även i Vänersborg ska man öka kontrollen enligt IT-chefen Ove Frid.

– Vi kommer att börja göra det inom kort, vi anser att det är bra att kunna vara tydliga mot de anställda, säger Ove Frid som dock är tveksam till ett system där ett webbfilter blockerar all trafik.

Frågan om en kommun ska använda sig av censur eller inte har bland annat varit uppe i Dals-Ed där kommunens IT-avdelning ville spärra vissa sidor på bibliotekets datanät medan biblioteket själva ställde sig emot censuren vilket gör att deras nät fortfarande går att surfa på utan begränsningar.

I stället för ett filter som blockerar all trafik håller man i Vänersborg på att skapa ett varningssystem som skickar ut meddelanden till den som är inne på sidor som anses olämpliga.

– Det gör att det blir extremt tydligt vad som anses lämpligt och inte, samtidigt slipper vi problemen som kan finnas med ett filter då det ibland blockerar sidor som inte ska spärras, säger Ove Frid.

Anders Abrahamsson
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".