1 av 3
Foto: www.vintersarek.se
2 av 3
Foto: www.vintersarek.se
3 av 3
Foto: www.vintersarek.se
Bengtsfors

Vildmarksliv rekommenderas

1:07 min

Tre månaders vintervistelse i Sarek gav en guidebok. En av författarna är Ödsköltsbördige Josef Larsson som tillsammans med tre kompisar levde ute i nationalparken i Lappland förra året.

– Vi fick uppleva två fantastiska norrsken under två kvällar i rad. Det var bland det vackraste jag sett. Det var fantastiskt att få vara borta från civilisationen under så lång tid tillsammans med tre sköna kompisar. Dessutom var det orörd skidåkning varje dag, sammanfattar Josef Larsson vistelsen.

Boken Sarek-vinterguide kom ut i december och är en av de få guideböcker som handlar om vinterturism i Sarek.

Josef Larsson och hans tre kamrater åkte upp och ner i varje dalgång i Sarek. De besteg 52 fjälltoppar. Då krävs det en ordentlig friluftsvana som har kryddats med fjällguideutbildning i Malung. Där grundlades känslan för fjäll.

Josef Larsson bor numer i Östersund men det var i Dalsland han utvecklade friluftsintresset.

– Jag har gått i scouterna i Bäckefors och hållit på med Friluftsfrämjandet. Det är en tjusning med fjällen. Det är något mäktigt att stå uppe på toppar och se ned på allt det andra, säger Josef Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista