1 av 3
Foto: Skoob Salihi/SR Väst
2 av 3
Håkan Andersson
3 av 3
Foto: Skoob Salihi/SR Väst
Tanum

Närproducerat går hem i Tanum

1:45 min

Inga långa transportsträckor, inga mellanhänder, färskare varor och lite billigare. Så kan det bli när man satsar på lokalt producerade råvaror som man gjort i Tanums kommun.

Anders Johansson är köttbonde i Grebbestad och han gillar det nya sättet att göra saker på.

– Det är roligt att producera varor som stannar kvar i kommunen. Då slipper vi köra de runt halva Sverige innan det kommer till affären, känns lite onödigt. Det är bra för miljön också, säger Anders Johansson.

Det är populärt, köttet som produceras lokalt. På Hedemyrs varuhus har de nu startat en styckningsanläggning, som gör att man slipper mellanhanden som ska ha hand om köttet. Ett sätt att leverera varorna snabbare och billigare.

Norrmännen som kommer på sommaren gillar också de lokalt producerade varorna, säger Håkan Andersson som jobbar på Hedemyrs.

– De älskar att köpa köttet som är så mört och fint. Det är inte bara lokalt producerade grejer, det är bra kvalitet också, säger Håkan Andersson.

Att satsa på lokalt producerade råvaror blev ett sätt för Tanums kommun att konkurrera med de stora varuhusen i Uddevalla och Strömstad, säger Håkan Andersson. Det har visat sig fungera, kommuninvånarna satsar mer och mer på det, bönder går samman och bildar föreningar.

Precis som Anders Johansson gjorde med fem andra bönder i Tanum och Sotenäs kommun.

– Det var några från Grön Affärsutveckling som var här och intervjuade bönder om vad vi ville göra med våra produkter och då sa jag att jag ville börja producera lokalt. Då visade sig att det fanns fler som tänkte som jag, så vi startade en ekonomisk förening, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista