Protesterna i Mellanöstern ökar. Foto: Scanpix
Uppror i Egypten

Uppror i Egypten välkommet i Uddevalla

1:10 min

Det egyptiska folkets protester sprider sig och har nu fått eko över hela världen. Uddevallapolitikern, och egyptiern Essam El Naggar välkomnar upproret.

Protesterna i Egypten handlar om massarbetslöshet och förtryck från de styrande i landet, och Essam El Naggar, politiker i Uddevalla, är positiv till att röserna höjs.

– Jag är stolt över att folk börjar agera, speciellt medelklassen och akademiker som jag.

Enligt El Naggar är det inte bara den stora arbetslösheten utan även en ökande analfabetism och massarbetslöshet som triggat demonstranterna. Men upproret mot de styrande är inget som skett över en natt.

– Man har demonstrerat i nästan två år i rad utan uppmärksamhet i västvärldens medier. Man vill ha yttrandefrihet och vill att makten ska lämna makten och att det ska bli fria val och så vidare.

Egypten är inte ensam om att protester i arabvärlden, i Tunisien pågår det vilda demonstrationer på gatorna. Men utfallet tror Essam El Naggar kan bli olika i olika länder.

– Jag tror det kommer sluta väl i Egypten, men det är inte säkert att det blir så i andra länder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista