Swania eldhärjades natten till torsdagen. Foto: Cecilia Bäcklund.
Hotellbranden

Sven-Åke minns "gamla Swania"

1:43 min

Hotell Scandic Swania i Trollhättan härjades av en stor brand natten till i går. 200 gäster fick evakueras och polisen har rubricerat händelsen som grov mordbrand. Sven-Åke Sandblom, som jobbar på stadsarkivet i Trollhättan, jobbade i samma byggnad där Hotell Scandic Swania ligger, när det var både ett stadshus och ett hotell på 70-talet.

Han har goda minnen från den tiden.

– Det var så fint att komma in där. Det var kristallkronor och höga tak. Folk klädde sig annorlunda också, slips och skjorta och kvinnorna hade långa kjolar. Det uppfattades som högtid att komma dit, säger Sven-Åke Sandblom.

Sven-Åke Sandbloms mormor och morfar jobbade på hotellet. De flyttade till Trollhättan 1918 och fick jobb på hotell Swania som hade invigts bara två år tidigare.

Sven-Åke Sandblom säger att hotellet är en viktig byggnad för Trollhättan och han tycker att det är tråkigt att det brann. Men han är glad att ingen blev skadad.

Hotell Swania är också viktigt ur en ekonomisk synvinkel, säger Pär Löwenlid, näringslivschef i Trollhättan kommun. Hotellnäringen har haft en bra period sen SAAB bytte ägare säger han och branden på hotell Swania kan bli en tuff smäll.

– Swania är kanske det finaste och mest kända hotellet vi har och jag vet att den beläggning de har är väldigt mycket affärsresenärer. Det är klart att det är ett avbräck, beroende på hur länge man får stänga nu, säger Pär Löwenlid.

Sven-Åke Sandblom minns tiden då stadshuset och hotellet delade byggnad och ibland fick personalen gå över till hotellsidan för att äta lunch.

– Var de riktigt snälla mot oss, kommunalråden, så öppnade de glasdörrarna till hotelldelen så vi kunde ta hissen ända ner och äta dagens rätt för 12,50. Det är andra priser det, säger Sven-Åke Sandblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista