Dyrt med porrfilter

1:32 min

Det kostar mycket pengar för en kommun att köpa in ett webbfilter till kommunala datorer för att hindra användarna att porrsurfa eller gå andra olämpliga hemsidor.

I Uddevalla har man därför valt att inte ha några filter.

-- Vi använde oss av ett scanningverktyg och såg att de flesta skötte sig så varför ska vi lägga pengar på ett filter?, säger IT-chefen Britt Inger Berntsson.

Istället för att förbjuda olämpliga hemsidor så förespråkar hon istället att man utbildar de anställda om vilka sidor man inte får besöka och att det mesta egentligen bygger på sunt förnuft.

-- Ett filter ska man ha i huvudet och inte i maskinen, jag tar inte med porrtidningar och läser på jobbet och jag ringer inte massa privata samtal så varför skulle jag då göra det på internet? Det mesta handlar sunt förnuft, säger Britt-Inger Berntsson.

Om någon ändå skulle surfa in på en hemsida med till exempel rasistiskt eller pornografiskt så finns det enligt Britt-Inger Berntsson möjlighet att att i efterhand kolla upp vilka sidor som har besökts om en chef skulle misstänka att en anställd missköts sig. Men att installera ett filter som för två år sedan skulle ha kostat kommunen 600 000 kr per år är för Britt-Inger Berntsson inte försvarbart.

-- Personalen skulle inte jobba snabbare och tjäna in 600 000 kronor bara för att vi skulle installera ett filter, det skulle ta lång tid att tjäna ihop dom pengarna så att summan är försvarlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista