Göteborg

Saabs gamla växellådefabrik går i graven

1:10 min

Saab Powertrain hette det i många år och tillverkade då växellådor till Saab. Men nu säljs resterna av fabriken till Kina.

Kristian Ståhl, svensk vd för tyska Weigl som i dag äger fabriken, hoppas att det ska finnas utrymme för någon slags fortsatt verksamhet i Göteborg. Men ingenting är säkert och de anställda misströstar.

– Det är ingen god stämning, det är det ju inte, säger Kent-Arne Dahl är klubbordförande i IF Metall på växellådefabriken.

– Alla är ledsna och förbannade. Du vet människor reagerar olika, säger han.

36 personer, ungefär hälften av personalen, varslas nu. Men även för resten är framtiden oklar. För att föra över maskiner och kunskap finns en projekttid på 18 månader där personalens kompetens behövs.

– Man får en möjlighet att vara med i det projektet. Det innebär arbete i Kina också. Det handlar om att man är borta några veckor, och sedan är man hemma, och sedan åker man ner några veckor igen, säger Kristian Ståhl, Weigls svenska vd.

Facket har skickat ut en enkät för att ta reda på intresset och sedan får de se vad som händer.

– Vissa ser det som en stor utmaning och vissa säger blankt nej, säger Kent-Arne Dahl på IF Metall.

Men framför allt är de ledsna över beskedet.

– Vi har ju varit här i 40 år allihopa, vi vet ju att alla kommer inte få vara med.

Och chanserna till fortsatt verksamhet tror de inte alltför mycket på.

– Här kommer inte finnas nånting kvar. Det är en epok som går i graven nu, säger Kent-Arne Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista