Vuxenutbildningen får mer pengar av staten

Samtliga kommuner i väst förutom Åmål och Strömstad får ökade statsbidrag när det gäller vuxenutbildning. Oftast handlar det om enstaka platser, men i Uddevallas och Trollhättans fall ger ökningarna 1,4 miljoner per kommun. I Strömstad sänks anslagen med 10 platser, totalt 370 000.

För varje plats kommunerna erbjuder för vuxenutbildning, betalar staten 55 procent av kostnaderna upp till ett visst antal. Nu har myndigheten för skolutveckling beslutat att höja antalet platser, vilket innebär att kommunerna får pengar för ytterligare 134 platser runt om i Väst. Totalt handlar det om 6 miljoner extra klirr i kommunkassorna. Orsaken är att kommunerna behövt satsa mer pengar på vuxenutbildning än vad de blivit beviljade från början.

Dessutom ökas anslagen per plats med 700 kronor, vilket ger drygt 1 miljon extra till kommunerna. Totalt sett får kommunerna statsbidrag för runt 1500 platser för grundläggande och gymnasial vuxenutbildning i väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista