Uddevalla - politikens Knutby?

Är Uddevalla på väg att bli politikens Knutby? En dokusåpa där verkligheten överträffar dikten. Bosse Adriansson, politisk reporter, ger sin kommentar.

Vi fick Hagström-Nordendorph-affären, vi fick Uddevallahems-affären där hyresgästernas pengar gick till lyxprostituerade. Vi fick Jonasson-affären -om det nu är någon affär. Nordendorph är åtalad, men inte dömd. Jonasson är polisanmäld efter ett anonymt brev -men om det blir mer än så vet vi inte. Men rubrikerna om Uddevalla handlar återigen om fiffel och båg. En anonym anmälan tyder förresten inte på något civilkurage.

De tre händelserna har inget samband, den dömde bedragaren i Uddevallahem är dessutom tjänsteman, men det faller en skugga över Uddevalla, det har kommit fläckar på kommunens banér.Det är naivt att tro något annat. Och pajkastning pågår: Hans Jonasson, kristdemokratisk kommunpolitiker säger: Ja, jag fick ju ordföranden för den kommunala revisionen avsatt, den där socialdemokraten, och då sprang Lennart Björk in till en kollega på kommunkontoret och sa: ”Jag ska minsann sätta dit Hans Jonasson och så vidare”. Men Lennart Björk menar att han inte alls har yttrat sig på det här sättet. Lennart Björk, socialdemokratiskt kommunalråd: ”Det vet jag inte om jag har sagt, jag är inte så där hämndlysten, så jag tror knappt det”. Av detta replikskifte kan dras slutsatsen att någon ljuger.

Hans Jonasson är polisanmäld, men måste förstås betraktas som oskyldig tills något annat bevisas. Men för hans parti Kristdemokraterna, som har etik och moral som affärsidé, är det livsviktigt att inte ha några fingrar i syltburken. Att den förre fullmäktigeledamoten Patrik Lindström dömdes till bokföringsbrott är illa nog, även om det skedde innan han blev kristdemokratisk kommunpolitiker.

Vi behöver inte Big Brother. Vi har Uddevalla kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista