Jeanette Jansson, rektor på Gullmarsskolan i Lysekil Foto: P4 Väst
Lysekil

Lång väntan på skolpsykolog

Kö till skolpsykolog i Lysekil
1:38 min

I Lysekil finns det barn som väntat i fyra år på en psykologutredning för att kunna få rätt sorts stöd skolan.

På Gullmarsskolan finns just nu 12 barn som står i kö i väntan på en Bas-utredning säger skolans rektor Jeanette Janson:

– Vi har alldeles för lång kö för att få barn basutredda här i Lysekil. Vi har barn som har väntat i fyra år.

En bsutredning är till för att kartlägga en elevs behov; pedagogiskt, medicinskt, socialt och psykologiskt. Utifrån den utredningen kan skolan sedan upprätta åtgärdsprogram och sätta in relevanta stödåtgärder.

Men, eftersom det bara finns en skolpsykolog som ska räcka till för alla skolor i kommunen, har hon mer än fullt upp. Skolorna tvingas därför prioritera och hjälpa de elever som har störst behov först. Följden kan bli att den som varit först i kön får stå tillbaka:

– Det är oerhört frustrerande. När man har fått med sig föräldrarna att tycka att det här är bra, då skäms man nästan över att behöva säga att det kommer att ta väldigt lång tid.

Jeanette Janson välkomnar den nya skollagen som ställer större krav på elevhälsan. Enligt den nya lagen ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator:

– Jag jublar verkligen åt tydligheten i lagstiftningen, för det kommer ju att ställa krav på politiken att ge oss medel att arbeta på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".