Subaru Legacy. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Bilindustri

Subaru vill bygga bilar i Trollhättan

Trollhättebor om Subarus planer
1:33 min

Biljätten Subaru planerar att starta en ny fabrik i Sverige, och Trollhättan är en av orterna som nämns som favorit. Det japanska märket vill vidareutveckla modellerna Legacy och Outback för gasdrift.

– Var det hela hamnar är inte bestämt. Det finns flera alternativ, varav Trollhättan är ett av de starkaste alternativen, säger Subaru Nordics vd, Torbjörn Lillerud till P4 Väst.

Logistik och kompetensen inom fordonsindustrin är några av de saker som talar för Trollhättan, men Lillerud är noga med att poängtera att det inte handlar om någon samarbete med Saab.

I stället handlar det om en produkt utvecklad av Subaru tillsammans med företaget BRC, som är specialiserat på att konvertera vanliga bilar till gasdrift. Men om Subaru väljer Trollhättan vill man hyra in sig i Saabs lokaler för verksamheten.

Hur stor skulle en sådan verksamhet kunna vara?

– Det är svårt att uppskatta, för att det beror helt och hållet på hur den tekniska specifikationen i slutändan kommer att se ut på den här bilen, men det är i alla fall tusentals enheter som ska tillverkas i så fall, säger Torbjörn Lillerud.

Under våren, i alla fall innan sommarsemestern, ska Subaru presentera vart man vill lägga tillverkningen.

Om Subarus produktionsplaner sätts i verket planerar samarbetspartnern, italienska BRC, att hyra in personal från Saab Automobile.

– Det är tanken, säger vd Dennis Staaf till TT.

Företaget har redan en lokal på Saabs fabriksområde och ett par av Subarus testbilar har byggts där. BRC levererar också delar till efterkonvertering av Saabs gasbil.

För Saabs del passar Subarus planer väl in i strategin att hyra ut lokaler och sälja tjänster till andra för att öka intäkterna, uppger TT.

Hans-Jörgen Brandt på Saab informationsavdelning bekräftar under eftermiddagen att Saabs anläggning finns med i diskussionen men att man inte vill kommentera det hela närmare eftersom inga kontrakt är skrivna och det är i första hand en uppgörelse mellan Subaru och BRC.

Subarus planer ingen överraskning

Paul Åkerlund. Foto: Adam Ihse/Scanpix

#text=4322332# vill använda Saabs bilfabrik i Trollhättan för att bygga om sina bilmodeller till gasbilar är ett glädjebesked, tycker kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan Paul Åkerlund (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".