Polissatsning på hotade kvinnor fortsätter

Polisens så kallade ”Projekt Hund” för att skydda hotade kvinnor här i väst mot män som bryter mot besöksförbud har blivit en stor framgång.
Nu fortsätter ”Projekt Hund” på obestämd tid.

Projekt Hund går i korthet ut på att exempelvis en hundförare som ska motionera sin hund och låta jycken göra ifrån sig, han eller hon lägger motionsrundan just i närheten av en adress där någon bor som ständigt är utsatt för trakasserier och hot, en kvinna vanligen, från någon som har besöksförbud, vanligen en man. Därav det slående namnet ”Projekt Hund”.
Men det gäller även annan polisaktivitet, säger Soile Axén ställföreträdande närpolischef i Trollhättan och pekar på att trafikkontroller kan läggas in områden där en hotad kvinna bor eller arbetar.
Det här har hållit på sen oktober och det har lyckats så bra att nu förlängs projektet på obestämd tid. Soile Axén vill inte tala om hur många kvinnor här i väst som har det här skyddet, men hon har erfarenheter av hur de reagerar:
-Kvinnorna känner sig mer trygga och framför allt upplever de att någon bryr sig, säger Soile Axén.
Genom hårdbevakningen av vissa adresser blir det lättare att bevisa saker - att en man verkligen har överträtt ett besöksförbud. Soile Axén berättar att det bidragit till att man kunnat få en fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista