Nytt gränshandelsrekord

Den svenska gränshandeln mot Norge har återigen slagit nya rekord. Under fjolåret handlade norrmännen varor i Sverige för 7,5 miljarder kronor.
Nästan hälften av norrmännens inköp i Sverige gjordes i Strömstad-regionen. Under 2001 gjorde norrmännen av med 3 och en halv miljard i butikerna i Strömstad och Svinesund. Det är en ökning av gränshandeln med 12 procent jämfört med förra året och 2000. Det här visar en sammanställning som den norska handels- och servicenäringens huvudorganisation, HSH har gjort tillsammans med Nordea och som Radio Väst har tagit del av. Framför allt är det norrmännens köp av vin och sprit som ökar mest. Fjolårets försäljningssiffra vid Sveriges största Systembolagsbutik som finns i Strömstad var 300 miljoner kronor, jämfört med 2000 var det en ökning med mer än 50 procent. Förutom vin och sprit lockas norrmännen till Sverige genom billigare priser på bland annat kött men också på andra charkuterivaror. Ökningen av gränshandeln hade med största säkerhet varit betydligt större om inte det norska stortinget hade halverat den norska matmomsen från och med den första juli, eller om inte Norge infört imporförbud av köttvaror från bland annat Sverige vid påsk förra året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".