Björnhuset i Färgelanda. Foto: Thomas Graf/P4 Väst
Färgelanda

Björnhuset – ett skräckexempel

Nu tar Konkurrensverket upp fallet med Björnhuset i Färgelanda som ett exempel på hur det inte får gå till när kommuner ska göra upphandlingar vid byggentreprenader.

Bristande kunskap kan leda till att stora upphandlingar av byggentreprenader görs i strid mot de regler som gäller.

Detta konstaterar Konkurrensverket i en rapport, där alltså Björnhuset i Färgelanda tas upp tillsammans med tre andra exempel: Halmstads kommuns upphandling av Halmstad arena, Migrationsverkets beställning av arbeten på en förvarsenhet i Åstorp och Sundsvalls kommuns tilläggsarbeten vid bygget av Himlabadet.

Totalt så har Konkurrensverket granskat ett 30-tal kommunala och statliga byggentreprenader, och det är alltså i de här fyra fallen som man konstaterat att man gjort otillåtna direktupphandlingar.

I fallet med Björnhuset, som varit mycket omdiskuterat, så menade Färgelanda kommun att kommunen saknat inflytande över kontraktstilldelningen till de entreprenörer som utfört arbeten på fastigheten och att man inte varit inblandad i urvalet av de entreprenörer som skulle bygga om huset – och kommunen därför inte varit upphandlare.

Kommunen ansåg också att den inte hade varit inblandad i urvalet av entreprenörer och att kommunen därför inte varit upphandlare.

Konkurrensverket menade att Färgelanda kommun hade ett så stort ekonomiskt intresse och varit så involverat i arbetet att det faktiskt var frågan om ett byggentreprenadskontrakt. Upphandlingen borde alltså ha annonserats inom hela EU, konstaterar Konkurrensverket.

Budgeten för ombyggnaden av Björnhuset var från början 30 miljoner kronor, men ökade till 88 miljoner kronor.

Syftet med rapporten är att öka kunskapen hos såväl offentliga upphandlare som leverantörer om de regler som gäller för upphandling av byggentreprenader.

Konkurrensverket har fattat beslut i fyra tillsynsärenden som handlar om upphandling av byggentreprenader.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".