Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst
Trafik

Klartecken för nya tåg

Idag beslutade regionfullmäktige att Västtrafik får köpa in elva nya tåg för 1,3 miljarder kronor.

Anledningen till att Vässtrafik vill köpa in nya tåg är att företaget ser att resandet kommer öka väsentligt under de kommande åren – framförallt beroende det på det nya dubbelspåret mellan Vänersborg och Göteborg står klart och att det införs trängselskatt i Göteborg 2013.

Från början ville Västtrafik köpa in tio nya tåg varav sex var pendeltåg och fyra var regionaltåg, men nu vill företaget köpa in ytterligare ett regionaltåg, vilket ökar kostnader med 230 miljoner.

Västtrafik skriver till regionfullmäktige att de nya tågen är viktiga för att öka pålitligheten och punktligheten eftersom det då finns fler tåg i reserv.

Men det är inte bara lovsång om de nya tågen. Smolk i glädjebägaren är att tågen är för långa för perrongerna på Bohusbanan och några nya perronger hinner man inte bygga innan tågen anländer under 2013.

Därför föreslår Västtrafik att man i stället för att bara köra från Uddevalla till Göteborg via Bohusbanan köra tågen från Uddevalla via Trollhättan. Det skulle enligt Västtrafik faktiskt också minska restiden för Uddevallaborna när det nya dubbelspåret står klart.

Företaget vill också sätta in något eller några extra tåg på Bohusbanan under högtrafik, det vill säga under morgonen och eftermiddagen.

Victor Jensen
victor.jensen@sr.se
0552-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".