Jenny Janssons ska se till att turordningsreglerna följs när 45 anställda får sluta på Arctic Paper i Munkedal. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
Munkedal

Facket: ”Vi är oeniga"

Facket: ”Negativt för oss”
1:32 min

Pappersarbetareförbundets ordförande på Arctic Paper i Munkedal, Jenny Jansson, säger till P4 Väst att facken hittills bara mottagit företagets bemanningsplan och att den första förhandlingen slutade i oenighet med företagsledningen.

– Då är det företaget som bestämmer bemanningen och då får vi jobba för att mildra för medlemmarna på bästa sätt, säger Jenny Jansson.

45 anställda på Arctic Paper i Munkedal förlorar jobbet under 2011. Det blir konsekvensen av den bemanningsplan som företaget presenterat för facken på bruket.

Medlemmarna är naturligtvis oroliga, säger Jenny Jansson. Samtidigt kan det finnas hopp hos en del, nämligen de som är aktuella för pensionsavgångar.

– Det kanske är positivt för någon i alla fall, men för oss som grupp är det ju negativt.

Arctic Papers vd i Munkedal, Göran Lindqvist, säger till P4 Väst i dag att man i första hand ska försöka göra sig av med de 45 anställda genom naturlig avgång, som pensioneringar. Men han kan inte lova att det kommer att räcka. En del måste nog varslas om uppsägning och det gäller alla personalkategorier, säger han.

Skälet är dålig lönsamhet på grund av höga energipriser, höga råvarupriser och att kronan stärkts i förhållande till euron. Pappersbruket i Munkedal exporterar ju 85 procent till i första hand Tyskland, Storbritannien och Beneluxländerna.

De här tre orsakerna till personalminskningen kan facket knappast påverka, säger Pappers ordförande Jenny Jansson. Hon kan bara försöka värna om medlemmarna och se till att turordningsreglerna följs, när 45 anställda får sluta på ett eller annat sätt.

– Naturligtvis får vi försöka se till att pensionsavgångar och eventuella omplaceringar blir så bra som möjligt och att man följer de lagar och avtal som finns.

Hur det kommer att sluta, hur många som varslas och när, kan ingen säga än. Men någon gång under 2011 kommer Arctic Paper i Munkedal att ha 45 färre anställda, säger vd Göran Lindqvist till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".