Giftig Dalslandssjö bad- och fiskevänlig

Ät inga stora fiskar från Bengtsbrohöljen men bada kan du göra utan fara.
Sjön som ligger brevid ett av Sveriges mest nedsmutsade industriområden, EKA-området i Bengtsfors, är noga analyserad.

Bengtsbrohöljen ligger mitt i Bengtsfors och en sträcka av sjöns stränder är späckad med kvicksilver och dioxin, två kemiska ämnen som är farliga. 16 ton kvicksilver och 850 gram dioxin ryms på Eka-området i mark och byggnader efter en kloralkalifabrik som lades ner på 20-talet.
Marken kommer att saneras men inte sjön eftersom forskarna bedömer att halterna av kvicksilver och idoxin är tillräckligt låga.
Det finns gifter längst ner i sjöns botten men forskarna anser att sjöns kvalitet är tillräcklig. Det går att bada i den och ta vatten till bevattning men innan man äter fisk därifrån bör längden mätas ordentligt. T.ex. bör man inte äta aborre som är längre än 3 decimeter, för de stora fiskarna har hunnit leva längre i sjön och därmed lagrat mer av kvicksilvret och dioxin.
Det viktigaste med sjön är att inte röra om i botten, eftersom forskarna tror att sjön sakta men säkert håller på att återhämta sig från förra seklets kraftiga kemikaliepåverkan.
/Charlotte Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista