1 av 2
Arkitekturpedagogerna Mania Teimori och Lisa Åhlström. Foto: Cecilia Bäcklund/P4 Väst.
2 av 2
Stefan Björling. Foto: Cecilia Bäcklund/P4 Väst.
Uddevalla

Unga får vara med och tycka till

Arkitektpedagog: "Förväntat fantastiskt"
1:40 min

Nu ska man få barn och ungdomar att engagera sig i och påverka den kommunala planprocessen – alltså det som är närmiljön.

Något som kan låta torrt, men som faktiskt är väldigt påtagligt, och det är viktigt att de unga får vara med och tycka till, säger Stefan Björling, som är demokratiutvecklare i Uddevalla klommun.

– Det är de som cyklar och går till skolan varje morgon, över farliga järnvägskorsningarna. Det är inte lärarna som gör det. Barnen cyklar och rör sig i sin miljö och har den bästa kunskapen om hur det är att vara barn, säger han.

För att få reda på vad barnen tycker och tänker om sin närmiljö har det anordnats trygghetspromenader, där barnen i olika åldrar, från förskoleklasser till gymnasiet, tillsammans med lärare och politiker, under ledning av arkitekturpedagogerna Lisa Åhlström och Mania Teimori promenerat runt i Uddevalla och Ljungskile för att se vad som kan förbättras ur barnens synvinkel.

Och Lisa Åhlström säger att det blev:

– Förväntat fantastiskt. Vi har båda jobbat med barn och unga och planeringsfrågor tidigare, och vet att de har mycket bra att säga, och det här var verkligen över förväntan från första vandringen. Det kom konkreta förslag, små frågor, stora frågor, och man märkte att de vuxna som var med från politiker till kommuntjänstemän blev positivt överraskade över hur mycket det går att göra.

Mania Teimori ger exempel på vad som har kommit fram under arbetets gång.

– Vissa av dem har handlat om att man ska laga saker som är sönder, till exempel taket på lekplatsen i Dalabergsområdet, som inte alls var svåra att laga. Och så har vi exemplet i Ljungskile där vi haft en medborgarbudget där medborgarna får rösta fram vilket förslag man ska lägga pengarna på, säger hon.

Nu ska en så kallad handbok tryckas upp, där hela Västra Götaland kan få ta del av det här sättet att engagera unga till att förändra sin vardagsmiljö.

– För att man ska kunna jobba med barn i planfrågor i stadsmiljö och på landsbygden, säger Stefan Björling.

– För de som har varit med så tror jag att det gör ganska stor skillnad, att de har fått ansikten på makthavare. Bara att de är personer och inte är en abstrakt "kommun". Sedan tror jag också att det kan ha en stor skillnad för hur man jobbar med sådana här frågor.

– Uddevalla kommun har blivit medvetna om hur enkla och svåra frågor som kan komma fram, och att det blir ett ganska enkelt och användbart material som bara egentligen har positiva effekter om man sköter sina kort rätt, säger Lisa Åhlström.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".