Carina Wickström, chef för arbetsförmedlingen i Vänersborg.
Vänersborg

Företag utnyttjar utförsäkrade

Arbetsförmedlingen: "Vi ska utreda detta"
1:26 min

Efter flera rapporter om att företag utnyttjar utförsäkrade som gratis arbetskraft ska nu Arbetsförmedlingen ta krafttag mot företag som misstänks för fusk.

Det säger Carina Wickström, chef för Arbetsförmedlingen i Vänersborg till P4 Väst.

– Nu håller vi på att utreda i våra myndigheter om vi kan ställa återkrav på anordnaren. Den möjligheten har inte funnits tidigare, säger hon.

Tanken är att de som är i Fas 3 i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti ska ha en sysselsättning vid sidan om i ett företag, göra något som annars inte hade gjorts eller egentligen behövts.

Men Arbetsförmedlingen har fått starka signaler om att de som har ett Fas 3-jobb utnyttjas av arbetsgivare runt om i landet. De jobbar heltid som vanliga arbetare men får ingen lön. Istället får de en ersättning som kan vara så låg som runt 3 000 kronor i månaden.

Samtidigt får företagen som ger dem en heltidssysselsättning nära 5 000 kronor i månaden från Arbetsförmedlingen. De slipper också betala arbetsgivaravgift och försäkring.

Carina Wickström varnar för företag där ute som är villiga att utnyttja utförsäkrade människor som gratis arbetskraft.

– Den risken finns, det är jag väl medveten om. Och det är nog hela vår myndighet och även politikerna medvetna om att det är så. Det vi ska göra är att minimera den risken så att den blir obefintlig, säger Carina Wickström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".