Foto: Cleis Nordfjell/SvD/Scanpix
Elevhälsa

Kraven på elevhälsa skärps

Rektor: ”Psykologisk hjälp kan behövas”
1:36 min

Tillgången till skolpsykolog i våra kommuner varierar stort. De visar en enkätundersökning som P4 Väst har gjort.

När den nya skollagen börjar gälla den förste juli i år ska alla skolor ha elevhälsa med skolläkare, kurator, specialpedagog och skolpsykolog. P4 Väst har gjort en kartläggning där rektorer på 20 högstadieskolor i vårt område svarat på frågor om elevhälsan, och den visar att tillgången till skolpsykolog varierar i kommunerna.

Rådaskolan i Mellerud, Kristinebergsskolan i Åmål och Valboskolan i Färgelanda svarar att de köper in psykologtjänster vid behov. Flera kommuner svarar att det finns en tjänst i kommunen som de har tillgång till när de behöver.

Så är det i Munkedal och rektorn på Kungsmarksskolans skriver i sitt enkätsvar att väntetiden till psykologen är flera månader. Och i Lysekil finns det barn som får vänta i flera år på en psykologutredning. Men under tiden försöker skolan göra sitt bästa, säger rektor Jeanette Janson på Gullmarsskolan:

– Självklart arbetar vi ändå med olika lösningar, men det kan vara en psykologisk hjälp som behövs, säger hon.

En psykologisk bedömning kan vara avgörande för att en elev får rätt sorts stöd i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".