1 av 6
Foto: Kristina Stulken/P4 Väst
2 av 6
Foto: Kristina Stulken/P4 Väst
3 av 6
Foto: Kristina Stulken/P4 Väst
4 av 6
Foto: Kristina Stulken/P4 Väst
5 av 6
Foto: Kristina Stulken/P4 Väst
6 av 6
Foto: Kristina Stulken/P4 Väst
Dals-Ed

Snart snurrar snurrorna

Anne Ostelius: ”Det får inte blåsa för mycket”
0:53 min

Nästa vecka börjar det första vindkraftverket att snurra på Töftedalsfjället i Dals Ed, där Västra Götalands största vindpark just nu byggs.

I parken kommer till slut 21 vindkraftverk stå klara i maj. Hela parken kommer årligen att kunna leverera 129 Gwh, vilket motsvarar ungefär förbrukningen av hushållsel för 25 000 hushåll.

– Det har gått väldigt bra med tanke på förutsättningarna. Det är ändå en stor park och en stor utmaning för oss med den kuperade terrängen, säger Hans Svensson, byggansvarig från Rabbalshede Kraft.

Rabbalshede Kraft står tillsammans med Göteborgs Energi bakom vindparken. Just Töftedalsfjället valde de för att det blåser väldigt mycket där. Under byggnationen har däremot vinden ställt till med problem.

– Det får inte blåsa för mycket för då får vi vänta. Det finns dagar då vi har varit tvungna att vänta timmar eller dagar på att vinden ska mojna. Men så är det när man bygger vindkraftverk, säger Anne Ostelius, pressansvarig på Siemens som bygger själva vindkraftverken.

Kristina Stulken
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".