Marina Hermansson är ensam livsmedelsinspektör i Munkedal. Foto: Cecilia Bäcklund/P4 Väst
Livsmedelskontroll

Kommunerna slarvar med kontrollerna

Inspektör: ”Man får prioritera”
1:17 min

Kommunerna är inte tillräckligt bra på att göra livsmedelsinspektioner. Det visar Livsmedelsverkets siffror från 2009.

I Trollhättan till exempel, så gjorde man bara nästan hälften av de kontroller som skulle ha gjorts. Och i Munkedal pekar siffrorna åt samma håll.

– Förhoppningsvis så har det varit en prioritering att anläggningar med mindre risker och mindre spridning i samhället har fått stå tillbaka, säger Marina Henriksson, som är nytillträdd livsmedelsinspektör i Munkedals kommun.

Enligt Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket, så är det just så, att det är viktigt att anläggningarna med hög risk, alltså livsmedelsföretag som tillverkar väldigt mycket mat eller når många människor, som behöver kontrolleras oftast, ibland flera gånger om året.

Om dessa kontroller inte görs som det ska så är det mycket allvarligt, säger han också.

Marina Hermansson är ensam livsmedelsinspektör i Munkedal och hon hoppas nu att det blir en förbättring.

– Förhoppningsvis så kommer vi dit en dag då vi inte behöver göra några prioriteringar överhuvud taget, utan vi kommer hinna med alla, säger hon.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".