Arbetsmarknad

Två sidor av FAS 3-myntet

Facket: "De blir utnyttjade"
1:03 min

FAS 3 kan innebära en bra chans för arbetslösa att komma in i systemet igen, men nu höjer facket och Svenskt Näringsliv rösterna mot låglönejobben.

Det har kallats för "ett rent slaveri" när privata företag misstänks ha utnyttjat den billiga arbetskraften från personer i arbetsförmedlingens FAS 3-program.

Malin Cervin, ordförande för kommunalarbetarförbundet Munkedal, menar att det finns två sidor av myntet.

– Flera personer blir ju utnyttjade, jag hörde för några dagar sedan ett litet företag som sa "var kan man få tag på den billiga arbetskraften", säger hon, och fortsätter:

– Sen finns det människor som behöver pröva på nya yrken och att, komma ut i arbetslivet igen, men det är en otroligt liten ersättning och då fodras det att arbetsgivaren gör mer för de pengarna.

Företagen får omkring 5000 kronor i månaden för varje person i FAS 3 som man erbjuder arbete. De pengarna ska användas till att handleda personerna, och enligt Malin Cervin så gör de allra flesta företag och organisationer rätt. Men det finns undantag. Och där måste kontrollerna bli bättre tycker hon.

Kenneth Krantz, regionchef för Svenskt Näringsliv Väst, är kritisk mot FAS 3-systemet och menar att chansen att få människor i arbete blir större genom andra metoder.

– Till exempel sänkta arbetsgivaravgifter, se över anställningslagar och så vidare, som gäller generellt för alla företagare. Bidragssystem har tyvärr ofta inbyggda felaktigheter, menar han.

Emil Björklund
emil.bjorklund@sr.se
0522 – 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".