Hoten mot de anställda på Försäkringskassan har ökat väsentligt de senaste åren. Foto: Scanpix
Arbetsmiljö

Hotfullt på Försäkringskassan

"Allvarligt med hot mot de anställda"
1:06 min

En färsk undersökning som Försäkringskassan har gjort visar att hoten mot de anställda har ökat med 30 procent sedan 2008. Detta är oerhört allvarligt, menar Bertil Andersson, områdeschef på försäkringskassan i Trollhättan.

– Hoten är av olika slag. Det kan vara hot av kunder som säger att de vet var de anställda bor och att de ska se sig om bakom ryggen när de är ute och går, berättar Bertil Andersson.

Flera av de anställda på Försäkringskassan ville inte ställa upp och tala i radio. Rädslan för hot är stor.

– Det har hänt att vi har följt medarbetare mellan hemmet och jobbet, säger Bertil Andersson.

De nationella siffrorna, med att hoten har ökat med nästan en tredjedel de senaste tre åren, stämmer väl överens med bilden lokalt.

– Det ser precis likadant ut hos oss, bekräftar Bertil Andersson.

Torgny Collin är säkerhetsdirektör på Försäkringskassan och han berättar att det kommer in en hel del anmälningar internt om incidenter där de anställda känner sig hotade eller trakasserade.

– Det har skett rent allmänt i samhället en ökning av hot, men vi har initierat att anmäla om incidenter väldigt aktivt. Våra medarbetare har nog blivit bättre på att anmäla att sånt här händer, säger han.

Nu arbetar Försäkringskassan aktivt för att kunna göra jobbet – och fritiden – säkrare för de anställda, enligt Torgny Collin.

– Vi har taigt fram ett hot- och våldsinstrument, som vi använder för att vi kommer också att utveckla det vidare så vi kan bedömma risken för hot och trakasserier innan medarbetaren träffar en kund, vi planerar också att införa en stödtelefon som alla anställda kan ringa dygnet runt, oavsett om man är på jobbet eller sin fritid.

Joakim Jacobzon
joakim.jacobzon@sr.se
0522 – 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".