Patientförening värnar bröstmottagningen

Bröstcancerföreningen Emelie i Bohuslän tar strid för att behålla den samlade bröstmottagningen på NÄL intakt. För det finns en oro för att strukturförändringarna i NU-sjukvården skulle splittra en mottagning som fungerar väl.

En enkät från föreningen till läkarna på bröstmottagningen visar att de arbetar helt enligt en europaresolution för bröstcancervården.

Frågorna i enkäten handlar dels om hur samarbetet mellan bröstmottagningen och patientföreningarna ska utvecklas. Dels om själva vården. Och frågorna bygger på en resolution för bröstcancervården som Europaparlamentet antog 2002. De sex läkare som svarat på enkäten arbetar på NÄLs bröstmottagning och deras arbetsplats motsvarar de krav på samlade bröstcentra som ställs i europaresolutionen.

Men både läkarna och bröstcancerföreningen befarar att bröstmottagningen splittras om strukturutredningens förslag till uppdelning mellan akut och planerad vård genomförs. Och det är varken patienter eller personal betjänta av:

Ja, tankarna finns, men de besluten fattas först efter sommaren. Nästa steg i arbetet med att värna bröstmottagnignen är att skriva till regeringen och ta reda på vem som kontrollerar att Europaresolutionen efterlevs:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".