Sjukvård

Över 4 000 klagomål på vården

"Vi har ändå världens bästa sjukvård"
1:36 min

Förra året lämnades över 4 100 klagomål och synpunkter in till patientnämnderna i Västra Götaland. Dessa gällde alltifrån bemötande till hur lång tid det tog innan patienter fick vård.

I dag kom statistik över vilka synpunkter som lämnats in till regionens patientnämnder under 2010.

Klagomålen gällde till största delen själva vården och då saker som brister i vårdgarantin, lång väntan vid undersökningar som inte ingår i vårdgarantin och att det tar för lång tid för patienter med cancerdiagnos att få behandling.

Men synpunkterna belyste också organisations och resursfrågor så som att patienter kände sig oskära på vem som hade ansvaret vid remisser mellan olika vårdenheter.

Även bemötande fick motta kritik. Patienter tyckte dem hade blivit dåligt bemötta och patienter med skyddad indentitet hade haft svårigheter att få vård, tyckte dem.

Av alla anmälningar som inkom var dem flesta från kvinnor, närmare bestämt 60 procent.

Även om det finns kritik mot sjukvården så tycker Camilla Jansson, som är ute och går på staden i Uddevalla, att sjukvården är bra.

– Vi har ju ändå en av världens bästa sjukvård, men det är klart att jag inte tycker om prioriteringarna, att de får prioritera hela tiden. Jag tycker inte att sjukvården ska handla så mycket om pengar utan att alla ska ha god vård, säger hon.

– Sedan tänker jag på alla som jobbar inom vården, jag tycker att dom borde ha en väldigt bra arbetsmiljö för att kunna ge god vård. Det är ju en förutsättning för god vård.

Victor Jensen
victor.jensen@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".