Sjukvården

Näl-patient fick städa toaletten

Patient: "Man blir illa berörd"
1:56 min

Ingrodd avföring och urin på en av toaletterna på Näl fick Rune Andersson, som själv var patient på avdelning 42, att till slut ta saken i egna händer och städa upp toaletten.

– Det var ingrodd avföring, det var ingrott kiss. Man hade kissat på golvet bredvid toalettstolen och det var klibbigt, säger Rune Andersson, som egentligen heter något annat.

Hur reagerade du på det här?

– Man blir illa berörd. Det sitter ett anslag inne på toaletten där det står att hygien är a och o. Man ska tvätta händerna och använda handsprit, vilket man gör, men när det ser bedrövligt ut i toalettstolen blir man illa berörd, säger Rune.

Rune Andersson frågade personalen på Näl om varför det såg ut som det gjorde på toaletten. Han fick svaret att de som städar på avdelning 42 bara städar korridorer och salar.

Personalen, alltså sjuksköterskorna, ska i mån av tid städa toaletterna. Tid som oftast inte finns.

En kvinna som besökte en anhörig i samma rum där Rune låg blev till slut så arg över att toaletten såg ut som den gjorde så hon gick in dit, tillsammans med Rune, och de två, en patient och en besökare, började städa den smutsiga toaletten.

– Hon gick in där, det fanns sprayflaskor och borstar. Jag var med henne inne när hon gjorde detta, vi ville få det någorlunda rent, säger Rune.

En patient, du själv, och en besökare gick alltså in och städade toaletten?

– Ja, det stämmer.

Fick ni några reaktioner från personalen när ni började städa?

– Nej, inget, säger Rune.

Hur känns det då?

– Det kändes ju inte bra. Man kan ju dra på sig nåt, det härjar ju vinterkräksjuka och annat. Man vet ju inte, säger Rune.

Det ska vara rent på toaletten, säger Rune. Speciellt inne på ett sjukhus.

– Ska man gå på toaletten, då ska det baske mig vara rent. Det ska inte en patient eller en anhörig till en patient behöva städa, säger Rune.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".