Brutna löften om Dalslandsvägar

De dalsländska vägarna får mycket mindre pengar till tjälsäkring än vad Dalsland har fått löfte om - det är LRF som slår larm efter riksdagsbeslutet om vägarna och järnvägar i förra veckan.

LRF är verkligen på krigsstigen efter infrastrukturbeslutet i riksdagen. För i vintras gick infrastrukturminister Ulrika Messing ut med att Dalsland skulle få 975 miljoner till år 2015 för bättre bärighet.
Och när sen vägverket visar upp sin bärighetsplan - så finns det mycket mindre pengar till Dalsland. Det finns 609 miljoner till hela området FyrBoDal och när LRF har räknat ut hur mycket som just Dalsland får, så är det bara 100 miljoner på fyra år - 25 miljoner om året.
Det ser alltså ut som om om Dalsland bara skulle få en tredjedel av det som Ulrika Messing lovade i februari.
En stor del av Dalslands vägar är svårt skadade varje år, så när man påstår att att LRF är på krigsstigen, så är det väldigt sant.
- Dalsland är på väg att bli snuvat igen, säger Karl-Anders Andersson i LRF, infrastrukturansvarig i LRF Väst.
LRF har slagit larm hos Britt Bohlin, socialdemokratisk tungviktare i riksdagen - från Dalsland, och hon låter hälsa att hon också är bekymrad och upprörd.
/Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".