Polisen Anders Ragnesten hade inte hört talas om kvinnan förrän i förra veckan, då hon polisanmälde en präst. Foto: Marie Hedlund/P4 Väst
Bohuslän

Polisen söker kvinnlig bedragare

Stiftdirektör: "Jag talade med henne"
3:36 min

Polisen letar efter en kvinna i 50-årsåldern som är Skandinaviens mest erfarna bedragerska enligt den kristna tidningen Dagen. Förra veckan lämnade hon in en falsk polisanmälan mot en präst.

Kvinnan, som är från Norge, har dömts flera gånger för bedrägeri, stöld, ärekränkning och falska anklagelser i flera länder – och hon riktar in sig särskilt på präster.

Stiftdirektör Ingvar Humlén har själv råkat ut för henne.

– För en vecka sedan sökte hon upp oss här på stiftet och villa göra en anmälan på en präst i Bohuslän, berättar han.

Ingvar Humlén talade med kvinnan och hennes historia väckte så småningom hans misstankar.

– Sammantaget så tyckte jag att det var en väl vacker historia. Men det var hårfint – jag var inte alls säkert efter samtalet, säger Ingvar Humlén.

När stiftets jurist varit i kontakt med kvinnan stod det klart att det var något som inte stämde.

Kvinnan utnyttjade också sin kontakt med stiftet, och fick hotellrum genom att visa upp Ingvar Humléns visitkort.

– Det känns oerhört tragiskt och tråkigt, inte minst för hennes egen person; att leva i en sådan förljugen värld som hon behöver göra måste ju vara fruktansvärt jobbigt. Men också för alla som blir drabbade, säger Ingvar Humlén.

Anders Ragnesten, utredningsbefäl på polisen i Fyrbodal, säger till P4 Väst att kvinnan varit verksam med bedrägeri och förtal, riktat mot främst kyrkan, i 20 års tid. Han kände inte till kvinnan, innan hon själv lämnade in en anmälan mot en präst i förra veckan.

– Det var en mycket seriös anmälan, som beskrev olika saker. Det handlade om sexuella övergrepp och om andra personer som blivit utsatta för saker av en person i Bohuslän, säger Anders Ragnesten.

Polisen ska nu ta kontakt med kvinnan, för att hålla förhör med henne. Men vart hon befinner sig just nu vet man inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".