1 av 2
Inställda rättegånger kostar både pengar och merarbete, enligt lagmannen Sverker Tell vid Uddevalla tingsrätt. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
2 av 2
Lagman Sverker Tell.
Uddevalla/Vänersborg

Många rättegångar blir inte av

Lagman: "Betydande belopp varje gång"
1:36 min

Var femte rättegång i våra tingsrätter ställs in och det kostar stora pengar och minskar rättssäkerheten. En av de vanligaste orsakerna är att man inte lyckats nå den åtalade med kallelse till rättegång.

Men det kommer att bli bättre från första april, med den nya delgivningslagen, tror lagman Sverker Tell vid Uddevalla tingsrätt. Han säger till P4 Väst att den nya lagen kommer att förenkla delgivningen för domstolarnas personal och att fler kommer att nås.

– Vi kan till exempel delge genom e-post och det blir också enklare per telefon.

--  Man kan också skicka en så kallad förenklad delgivning till tilltalade i brottmål, om de fått besked om detta och att de ska ge polismyndigheten en adress.

Ungefär 20 procent av utlysta rättegångar ställs alltså in vid både Uddevalla och Vänersborgs tingsrätter. Det är ungefär som på andra håll i landet.

Visserligen kan det bero på sjukdom hos parter eller vittnen, eller att en åtalad åtalas för ytterligare brott och allt samlas till samma rättegång senare.

Men den enskilt vanligaste orsaken är ändå att folk inte kan nås, har flyttat eller håller sig undan. Det bekräfter både riksrevisionen och domstolsverket.

Så nu hoppas lagman Sverker Tell i Uddevalla att den nya delgivningslagen ska minska kostnaderna.

– Man kan ju bara föreställa sig att det är betydande belopp för varje förhandling, med en fullsutten rätt, med åklagare, försvarare, vittnen och andra.

Alla ska ha ersättning om förhandlingen ställs in samma dag som den skulle ha hållits. Sverker Tell säger att det brukar ta ett par månader innan målet kommer upp igen.

– Vi måste ju ha tid att spåra den som inte har kunnat delges, säger han.

Förutom merarbete vid domstolarna och ersättning till alla inblandade till ingen nytta, så drabbas den som blivit utsatt för brott, av att behöva vänta ytterligare på rättegång. Det skapar ytterligare oro, menar Sverker Tell och tillägger att vittnens och målsägandes minnesbilder försämras med tiden.

Rättssäkerheten blir också sämre av att en rättegång skjuts upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".