Tingsrätten söker nämndemän inför politikermål

I Uddevalla tvingas tingsrätten att ta politiska hänsyn i höst när målet avgörs mot den socialdemokratiska tungviktaren Helen Hagström-Nordendorph. Frågan är vilka som kan sitta som nämndemän? Att de kommer från Uddevalla anser rådman Ulf Klerfalk vara uteslutet.

I höst ska frågan avgöras om uddevallapolitikern Helen Hagström-Nordendorph har begått ekonomiska brott med ersättningar, fifflat med bokföringen och till och med försökt sticka undan bevismaterial. En fråga med mycket starka politiska underströmmar. Nordendorph är socialdemokratisk nämndsordförande och alltihop i fallet har vållat politiskt tumult i Uddevalla.
Då blir nästa fråga - hur väljer man nämndemän i en sån rättegång. De är ju politiskt valda... Och för en gångs skull ska tingsrätten ta politiska hänsyn.
Rådman Ulf Klerfalk är det som ska döma. Det första han gjort det är att utesluta alla nämndemän från Uddevalla. Sen kommer det ovanliga:
-Uppdraget att vara nämndeman har ju inte med politik att göra men medhänsyn till att målet fått den uppmärksamhet det har, har vi bestämt att nämndemännen i det här målet ska vara så jämt politisk fördelade som möjligt för att det inte ska väcka några tankar, säger Ulf Klerfalk till Sveriges Radio Väst.
Dessutom har han bestämt att en nämndeman ska vara socialdemokrat för att markera att målet inte har med politk att göra och de andra två ska vara från några av de andra partierna.
Lasse Wieslander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".