Vargjakten

Hårdare tag mot tjuvjakt

Polisen: "Då kan vi slå till tidigare"
1:22 min

Vargjakten i länet är över för i år, men vargen fortsätter att vara omtalad. Enligt ett kommande lagförslag ska det tas hårdare tag mot illegal rovdjursjakt genom att både förberedelse och försök till jaktbrott ska bli kriminaliserat.

– Då får vi ett helt annat verktyg som gör att polisen kan slå till mycket tidigare. Idag måste vi vänta till jakten inleds, säger kriminalinspektör Errol Coleman.

En lagändring skulle innebära att polisen kan slå till mot tjuvjägare redan när de skaffar en rovsdjursfälla, medel till att förgifta kött, eller får ett tips om att tjuvjakt planeras.

Det är mycket svårt att säga hur vanlig tjuvjakt är, men uppskattningsvis dödas mellan 25–30 vargar illegalt per år i hela landet. Hur många jaktbrott som sker i Västra Götaland vet polisen inte. Men problemet att det är ett brott som ofta sker avskiljt består, även fast en lagändring enligt Errol Coleman skulle underlätta polisens arbete.

Men alla är inte positiva till lagförslaget. Jägare som P4 Väst har pratat med säger att de tar avstånd från all typ av tjuvjakt, men att man inte bör misstänkliggöra alla jägare och ha möjlighet att göra till exempel en husrannsakan utan god grund.

Den kritiken tycker Errol Coleman är lätt att bemöta:

– Vi kan inte på lös grund slå till mot folk, vare sig i hus eller bilar. Vi måste anta att det kommer begås ett brott. Vi kan inte gissa och åka ut för att muddra folk som är på väg till en jaktplats.

Antar gör man genom att samla information som tips, vittnen och anmälningar.

– När vi fogar samman de bitarna med annan information som vi kanske har så kan vi få en anledning att åka ut och göra en kontroll, säger Errol Coleman.

Annie Fallenius
annie.fallenius@sr.se
0522 – 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".