1 av 2
Lars Thim. Foto: Skoob Salihi/SR Väst
2 av 2
Clara och Lina på Fuxernaskolan. Foto: Skoob Salihi/SR Väst.
Lilla Edet

Rektorn: "Man blir förtvivlad"

"Skolan måste skapa förtroende"
1:57 min

Skolan måste jobba på att skapa förtroende för att undvika mobbning. Det säger lärare på Fuxernaskolan efter anmälan om en elev som kränkts.

Rektorn på Fuxernaskolan, Håkan Russberg, vill inte kommentera det aktuella fallet men säger att det alltid är oaceptabelt med mobbning.

– Jag blir förtvivlad. Det är ingen som ska behöva ha ont i magen för att man är rädd för sina klasskompisar. Alla ska kunna gå till skolan och känna sig trygg, säger han.

Håkan Russberg hänvisar till Fuxernaskolans Likabehandlingsplan när P4 Västs reporter frågar hur skolan jobbar för att förebygga mobbning. Likabehnadlingsplanen består av olika riktlinjer personalen på skolan måste följa för att se till så elever inte blir mobbade.

Fallet du kunde höra om igår i P4 Väst, med flickan som upprepade gånger blivit mobbad och kränkt, bland annat genom att elever kastat ägg på henne och filmat det, vill inte Håkan Russberg kommentera. Skolan ska först svara på ett antal frågor som Skolinspektionen ställt i samband med anmälan som flickans mamma gjort.

Lars Thim, lärare på Fuxernaskolan, säger att man måste bygga upp ett förtroende hos eleverna för att förebygga mobbning.

– Det är svårt att bygga upp förtroendet, så eleverna vänder sig till oss. Vi har jobbat med det i skolan, det ska finnas en plats där både lärare och elever kan möta varandra på ett mer naturligt sätt. Inte bara i en klassrumssituation, säger Lars Thim.

Clara och Lina går i åttan på Fuxernaskolan. De tycker att det är fel att andra elever blir mobbade.

– Det är inte bra, man börjar fundera på vem det är. Man hoppas att man inte gjort något själv, säger Clara.

Vad kan eleverna göra för att se till så att ingen blir mobbad?

– Man kan behandla alla lika, säger Lina.

Har ni förtroende för era lärare?

– Ja, några av de. Vissa mer än andra, säger Clara.

Elev äggades på skola

#text=4335361#efter att elev utsatts för kränkande behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".