Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Gränshandel

Stark krona kan skrämma norrmän

”Det blir mindre attraktivt”
1:17 min

Frågan är om norrmännen verkligen kommer att fortsätta vallfärda till Sverige om svenska kronan stiger mer. Det tror inte norska chefsekonomen Tor Steig.

Den svenska kronan har det senaste året stigit i pris i Norge, från 80 till 90 öre.

– Det vi kan se nu är att tillväxten i svensk ekonomi är på väg upp. Den svenska kronan är på väg att bli starkare. Om det här fortsätter kommer prisskillnaden mellan Norge och Sverige att utjämnas, och det blir mindre attraktivt med gränshandel, säger chefsekonom Tor Steig på näringslivets huvudorganisation i Norge.

Men på Nordby Shoppingcenter i Strömstads kommun är chefen Ståle Lövheim inte särskilt bekymrad. Han tror att norrmännen kommer att se det hela som en trevlig utflykt, och fortsätta handla i Sverige.

– Det är mer än bara det att handla som gör att folk kommer hit. Det finns ett ord på norska, ordet "handletur". Den kombinationen av att göra något och att handla ligger till grund för gränshandeln, säger Ståle Lövheim.

Eva Kristin Jörgensen är en av alla norrmän som tagit sig en "handletur" till Sverige. Hon tycker däremot att kronkursen är viktig, för att hon ska fortsätta handla i Sverige. Om det inte lönar sig att åka över gränsen, kommer hon att låta bli.

– Nej, om det inte lönar sig, kommer folk inte att åka till Sverige och handla. Jag kommer inte att göra det om det inte är lönsamt, säger hon.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Lars Håkon Pedersen
lars.hakon.pedersen@nrk.no

Anders Engen Sanden
anders.engen.sanden@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".