Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lysekil

Jan gick ut utan betyg

Mamman: ”Jag vet inte hur de tänkt”
1:29 min

Olika insatser i skolan, flera anmälningar till socialtjänsten och samtal hos Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP hjälpte inte. En elev som vi kallar Jan slutade högstadiet i Lysekil utan ett enda betyg.

Skolan satte in en rad olika åtgärder för att underlätta inlärningen för Jan: undervisning i liten grupp och senare i det som heter Studiegården i Lysekil, han har haft en extra lärare, hemundervisning, anpassad studiegång och praktik.

– Han har aldrig tillhört någon klass. Möjligen första terminen i sjuan, sen har han bara blivit slussad fram och tillbaka. Så han har aldrig haft gemenskapen med en hel klass, säger Jans mamma Anna.

Anna vet inte om åtgärderna var anpassade efter Jans behov och känner inte till någon pedagogisk utredning:

– Jag vet inte hur de har tänkt, för han har ju inte lärt sig mer på att vara isolerad.

Det som framför allt var i fokus under Jans högstadietid var hans beteende. Han var aggressiv, våldsam och ful i munnen vilket ledde till att han anmäldes till socialtjänsten flera gånger, men det är en sida som var isolerad till skolmiljön och som Anna inte upplevt hemma:

– För mej pratar vi om två olika personer. Dels han i skolan, dels han på fritiden – då är det två helt skilda personer. 

Rektorn: "Jag säger inte emot, det finns"

#text=4342688#, Jeanette Jansson vill inte kommentera en enskild elevs situation, men bekräftar att skolan inte alltid klarar av att hjälpa elever att nå skolans mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".