Utbildning

Rektorn: "Jag säger inte emot, det finns"

Rektor: "Man är arg, triggar igång, man har svårt att koncentrera sig"
1:33 min

Insatser från skolan, socialtjänsten och Bup hjälpte inte – en elev i Lysekil som vi kallar Jan, gick ut nian utan betyg. Rektorn på Gullmarsskolan, Jeanette Jansson vill inte kommentera en enskild elevs situation men bekräftar att skolan inte alltid klarar av att hjälpa elever som de borde.

– Det förekommer bland våra elever att vi ser barn som har bekymmer med att finna ron här i skolan. Att man är arg, triggar igång, man har svårt att koncentrera sig och svårt att följa det som förväntas av åldergruppen.

I Jans fall har skolan lagt ner stor kraft på att komma till rätta med hans beteende eftersom han haft problem att kontrollera sin ilska och kallat lärare vid fula namn.

Skolan anmälde Jan till socialtjänsten flera gånger men insatserna ledde inte till att han klarade skolan bättre.

Jeanette Jansson önskar att skolan kunde ha ett bättre fungerande samarbete med socialtjänsten och barnpsykiatrin. Hon tycker att de tre olika instanserna kör på i varsina stuprör:

– Jag upplever att skolan ser skolan, socialtjänsten ser det som inte är skolan och Bup ser något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".