Sayid Rabi. Foto: Cecilia Bäcklund/P4 Väst
Trollhättan

Många invandrare är otrygga

Sayid Rabi: "Jag känner mig inte trygg"
1:38 min

Vi som bor här i Sverige känner oss tryggare än vad vi gjort tidigare. Men, ändå är det fortfarande så att invandrare känner sig mindre trygga och har mindre förtroende för rättssystemet än vad ursprungssvenskar gör, enligt en ny undersökning från Brå.

Brottsförebyggande rådets siffror visar också att enskilda invandrare utsätts för brott i större utsträckning, 16 procent jämfört med 11 procent i hela befolkningen.

Sayid Rabi i Trollhättan är ett exempel på en av de som drabbats.

– Jag hade inbrott för tre månader sedan. Därför känner jag mig inte trygg, säger han.

Förutom att invandrare utsätts för fler brott än vad ursprungssvenskar gör, så känner sig också invandrare mindre trygga i samhället – även om känslan av trygghet enligt Brå så har blivit bättre här i Sverige hos hela befolkningen.

Omkring 15 procent känner sig otrygga när de är ute sent på kvällen i sitt bostadsområde. Det är sex procent färre än i en liknande undersökning från 2005. Av personer som är födda utomlands är den siffran 24 procent.

Sayid Rabi, som kom till Sverige från Iran för drygt 20 år sedan, och som bor i Trollhättan sedan åtta månader tillbaka, tycker inte det är så konstigt att det är så.

– Det finns skillnad. Det är deras land egentligen, de har vuxit upp här i det här landet, men vi har kommit hit. Man kan säga att vi har en bakgrund där det saknades skydd, särskilt för de som kommer som asylsökande. Man behöver mer skydd. Som jag känner det så känner svenskarna sitt land. De har vuxit upp i systemet, men vi har kommit från ett annat land och ett annat klimat. Man blir hotad ibland, säger han.

När det gäller vår tro på rättssystemet så har det ökat hos alla svenskar, men det är mindre hos de som fötts i ett annat land. Omkring 53 procent av invandrarna har stort förtroende för att lag och ordning fungerar som det ska, jämfört med 61 procent i hela befolkningen.

Störst förtroende känner folk för polisen, men kriminalvården är den myndighet som får mest ökat förtroende, 42 procent förra året jämfört med 29 procent 2006.

– Rättssystemet är, som jag har känt och förstått, fungerar inte bra. Saker och ting läggs ner av åklagarsidan. Folk förväntar sig att man gör något, konstaterar Sayid Rabi.

Undersökningen bygger på intervjuer med drygt 14 000 personer och har genomförts av Brå.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522 - 67 00 25

Brå:s rapport

24 procent av befolkningen utsattes för något brott 2009, vanligast var cykelstöld.
Drygt två procent utsattes för misshandel, och antalet är relativt oförändrat sedan 2006.
Personer som utsatts för brott har lägre förtroende för rättsväsendet.
57 procent av dem som anmält ett brott har positiva erfarenheter av polisen.
28 procent är oroliga för att någon närstående ska drabbas av brott.
Källa: Brottsförebyggande rådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".