1 av 7
Gabriel Karlsson och Bengt Sundén. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
2 av 7
En elev bränner in centimetrar. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
3 av 7
Ida von Brakel är lärare på skolan. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
4 av 7
Matematik kan se ut på många sätt. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
5 av 7
Bengt Sundén mäter tillsammans med eleverna. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
6 av 7
Erik Larsson gillar slöjden. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
7 av 7
Genom spel går det att lära sig matematik. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
Utbildning

Matematik på slöjdlektionen

Elev: "Jag älskar det"
1:41 min

Kunskapen i matematik sjunker hos Sveriges elever. Men det finns de skolor som prövar nya vägar för att få matematiken populär bland eleverna. En av de är Edsleskogs friskola utanför Åmål där slöjden och matematiken ska samarbeta i ett projekt.

– Jag tror att de lär sig noggrannhet och att man måste vara fokuserad och koncentrerad.  För om man släpper på koncentrationen så blir det fel, säger slöjdlärare Bengt Sundén.

Eleverna ska lära sig att matematiken inte bara är tal på papper utan det kan också vara en verklighet i slöjdsalen. Där tillverkar barnen meterstockar och då får inte centimetrarna hamna fel.

Slöjden är populär bland eleverna.

– Jag älskar det , säger Erik Larsson som går i trean.

Ida van Brakel är klassföreståndare och för henne är ett utökat samarbete mellan det praktiska och det teoretiska helt naturligt. Det är ingen särskild pedagogisk inriktning.

– Det här är sunt förnuft. Barnen behöver tänka, känna och se och använda alla sina sinnen för att lära, säger Ida van Brakel.

Hon tar gärna med eleverna ut.

– För två veckor sedan tog jag  med hela klassen ut ur klassrummet. Vi stegade och mätte med kroppen. De fick mäta hur långt det var ifrån flaggstång till buske som ett exempel. Matematik är ett mycket bra ämne att ta med sig ut, säger Ida van Brakel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".