Flest godkända nior i Sotenäs, minst i Strömstad

Antalet elever som slutar nian och som inte blir behöriga till gymnasiet varierar kraftigt i vårt område. Det visar en granskning som Radio Väst har gjort.
Sämst är Strömstad där drygt 17% av eleverna saknar gymnasiebehörighet. Bäst är Sotenäs. Där ligger motsvarande siffra på 3,4%.

Sommarlovet har nyss börjat och för de som slutat nian väntar nu gymnasiet. Men inte för alla.
I vårt område, Trollhättan, Vänerborgs Lilla Edet, Bohuslän och Dalsland, får nästan en tiondel av avgångseleverna inte godkänt i basämnerna.
Men siffran varierar kraftigt mellan kommunerna. Som vi berättat tidigare saknar drygt 17 % av avgångseleverna i Strömstad behörighet att börja gymnasiet i år. Och nästan samma bild har vi i Uddevalla och Trollhättan.
En kommun där de flesta eleverna blir behöriga till gymnasiet är Sotenäs. Men även Lysekil, Munkedal Bengtsfors och Färgelanda har få elever med ofullständiga betyg. Där ligger siffran mellan 4% och 5 %. Det kan gämföras med rikssnittet som legat på runt 10 % de senaste fem åren.
Statistiken visar att en del kommuner har blivit mycket bättre för varje år, till exempel Vänersborg. För fyra år sedan godkändes inte 14 % av eleverna i kärnämnena.
I år var motsvarande siffra drygt 5 %.
Men andra visar på en tydlig negativ trend. Som till exempel Dals-Ed. Där antalet icke godkända avgångselever nästan har fyrdubblats på fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista