Norrman räddad vid Nordkoster

En norsk motorbåtsförare kunde räddas ur havet utanför Nordkoster på igår kväll. Svenska och norska räddningsenheter deltog i sökandet och han hittades av en svensk polishelikopter som fångat upp signalen från mannens nödsändare.

Mannen låg då på en dyna i det fortfarande ganska kalla vattnet. Han var starkt nerkyld, men kontaktbar och kunde dras ombord på norska räddningsbåten Odd Fellow. Av hans snabbgående 21-fots motorbåt syntes inget till. mannen fördes sedan med helikopter till sjukhus i Norge och tillståndet för honom beskrivs som stabilt.
Mannen hade ensam gett sig ut i båten för att gå från Tönsberg i Norge till Skagen på Jylland. På tisdagsförmiddagen hörde han av sig till frun hemma i Norge och meddelade att han till följd av det hårda vädret kanske skulle gå mot Kosteröarna för säkerhets skull.
Inget hördes sedan förrän klockan 16.25 när svensk sjöräddning uppfattade signaler från en nödsändare. Så småningom fick man klart för sig att sändaren tillhörde en norrman och vilken typ av båt denne hade.
-Det finns många som skaffar nödsändare, vilket är bra, men de får inte glömma att registrera den, säger Birger Knutsson på Sjöräddningen.
-Det underlättar för oss om vi direkt vet vad det är vi ska leta efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista