Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nu-sjukvården

Ortopeden får beröm i rapport

Publicerat måndag 14 februari 2011 kl 06.00
Arkivbild. Robert Andersson har fått sitt ben gipsat på ortopeden. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst

Den tidigare så skandalomsusade ortopedkliniken i Nu-sjukvården får nu beröm. Detta för sina ambitioner att se till att läkare finns på plats när de behövs. Det framgår i en revisionsrapport som granskar hur sjukvårdens resurser utnyttjas.

Det låter ganska självklart men det är uppenbarligen väldigt svårt att organisera vårdpersonalen så att det finns läkare och sjuksköterskor som kan ta hand om patienterna när de kommer till sjukhusen. Och särskilt svårt är det att hantera läkarnas scheman.

Det framgår av revisionsrapporten, som handlar om hur man utnyttjar personal och utrustning på ett antal sjukhuskliniker i regionen.

Att läkare schemalägger sig själva i ett system, och sjuksköterskor och undersköterskor enligt ett helt annat system, är fortfarande det som gäller på klinikerna som har granskats.

Och ingen kan riktigt förklara varför det är så – man hänvisar till vanor och traditioner. Dessutom utgår man från personalens önskemål, och inte efter flödet av patienter, när man planerar arbetstiderna.

Den enda av de granskade klinikerna som verkligen tänker försöka bli bättre på att planera efter patienternas behov, det är den krisdrabbade ortopedkliniken i Nu-sjukvården – det var den som ertappades med att hyra in sina egna anställda läkare som hyrläkare när det uppstod personalkriser för ett par år sedan.

Men nu har kliniken en ny ledning och tänker alltså bli bättre på att planera produktionen så att inga nya kriser ska uppstå.

Revisionsrapporten behandlades av Revisorskollegiet den 14 december 2010. Rubriken är "Granskning av resursutnyttjande personal och utrustning"

Granskningen av personalplaneringen gjordes på ortopedklinikerna i Nu-sjukvården, Frölunda Specialistsjukhus och Skaraborgs sjukhus. Dessutom granskades kirurgklinikerna på Sahlgrenska i Göteborg, Södra Älvsborgs sjukhus och Nu-sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".