1 av 3
Dagmar Sjöstedt bröt handleden när hon trillade på sin hala väg. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst.
2 av 3
Foto: Skoob Salihi/P4 Väst.
3 av 3
Foto: Skoob Salihi/P4 Väst.
Strömstad

"Värsta vintern på 46 år"

84-åring: "Jag känner mig instängd"
1:59 min

I 46 år har 84-åriga Dagmar Sjöstedts familj bott på Lunden i Strömstad. Men någon liknande vinter har hon inte varit med om tidigare. Det har blivit så mycket is på vägen till hennes hus att hon ramlade och bröt handleden.

– Just nu känner jag mig instängd för jag vågar mig inte ut. En gång ramlade jag och slog skallen på isen, men jag klarade mig. Andra gången jag ramlade, bröt jag handleden, säger Dagmar.

Hon tror att problemet med isen på hennes väg beror på det pågående bygget av Strömstads ridklubbs nya anläggning bredvid hennes hus.

Tung trafik med stenlass och dumpers dagligen under hösten har förstört vägtrummorna som lett till att vattnet inte kunnat rinna undan. Istället har det bildats svallis.

Nu får Dagmar förlita sig på att vänner och grannar hämtar hennes post från brevlådan som ligger 700 meter bort. Själv vågar hon inte gå ut.

– Jag får lita till någon god vän, som hjälper till att bära in ved och hämta posten, säger Dagmar.

Dagmar har pratat med gatuchefen på kommunen, som lovat att de ska sanda vägen. Det blev gjort också, förra veckan. Men isen smälter, gruset försvinner och sedan blir det is igen.

Dagmar gick med på att låta ridklubben bygga där hon bor men hon räknade inte med att vägen skulle förstöras. Nu har hon bestämt sig för att flytta in till stan.

– Nu har jag gjort mitt här. Jag vill ha en lägenhet där jag har duschmöjligheter och värme, där jag inte behöver tänka på sånt. WC inne också, nu har jag bara ett utedass, säger Dagmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".