Felen i regionvalet 2010, ur Valprövningsnämndens pressmeddelande.
Politik

EXTRA: Regionvalet görs om

Det blir omval i Västra Götalandsregionen, enligt beslut i Valprövningsnämnden. I Västra Götalands landsting görs valet om i samtliga valkretsar, det vill säga hela landstingsvalet i regionen.

Enligt Valprövningsnämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson är felen som begåtts i Västra Götaland så allvarliga, att de kan anses ha påverkat valutgången.

16 röster på Centerpartiet kom inte med i den slutgiltiga röstsammanräkningen, vilket gjorde att Socialdemokraterna, och inte Centerpartiet, fick det sista utjämningsmandatet i regionfullmäktige.

Om felen inte gjorts hade C med 85,7 till 88,5 procent sannolikhet fått det sista utjämningsmandatet, enligt ett utlåtande av professor Svante Linusson, skriver Valprövningsnämnden i ett pressmeddelande.

Datum för omval beslutas efter samråd mellan Valmyndigheten och länsstyrelsen.

Omval

I Västra Götalandsregionen finns det 1,25 miljoner röstberättigade. När det blir omval ska Valmyndigheten besluta i samråd med regionen, och dessutom ska det samordnas med Örebro där det också ska bli omval.

Valresultatet i landstinget i Västra Götaland i procent (antal mandat inom parantes)

Moderaterna: 26,0 (39)
Centerpartiet: 5,6 (8)
Folkpartiet: 8,1 (12)
Kristdemokraterna: 5,7 (9)
Socialdemokraterna: 30,1 (47)
Vänsterpartiet: 6,1 (9)
Miljöpartiet: 7,3 (11)
Sjukvårdspartiet Västra Götaland: 4,6 (7)
Sverigedemokraterna: 4,4 (7)
Övriga partier: 1,3

Totalt fördelades 149 mandat.

Källa: Valmyndigheten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".